Klänning



Nu är min balklänning klar :) Ska bara gå in skorna och lära mig alla danser utantill, plugga och träna massor den här veckan... men det går nog ;)

Bröllop på 60-talet!

Lite roliga och annorlunda traditioner om bröllop och blommor förr och på 60-talet!

Bröllopsseder och traditioner:

Förr så ingick man ofta i äktenskap för att vara säker på att släkten ska överleva tillskillnad från idag då man vanligtvis gifter sig för kärleken. Bortsätt från arrangerade äktenskap så är det idag vanligt att man själv väljer vem man ska gifta sig med, men förr så var det ofta så att man gifte bort sina döttrar till män med bra kompetenser och förutsättningar.

Förr så sot även brudens föräldrar för kostnaden av bröllopet och fick hålla i det mesta, men nu förtiden så hjälper båda till ekonomiskt, nu är det också vanligare att man själv väljer vart man ska gifta sig. Man kan gifta sig i hemmet, på en strand eller vart man vill medans man förr nästan alltid gifte sig i kyrkan. Förr så frågade mannen alltid brudens far om han fick fria till hans dotter, nu så är det mest ett konstaterande man gör om man skulle prata med brudens far innan bruden.

Smekmånaden kom upp genom den resa man gjorde förr då man ville ha ett enkelt bröllop som kunde bero på att man var gravid (eftersom att man inte skulle ha barn utanför äktenskap, eller sex!) eller om ena parten var frånskild.

Under en period, 1970-talet, så var det populärt att inte vara gift, men det återkom snart i slutet av 80-talet. Idag så är det nog lika vanligt med giftermål som inte, många gifter sig som ung men om man skiljer sig så gifter man ofta inte om sig utan lever som sambo. Men alla gör på olika sätt likaså deras bröllop är väldigt egna, många vill ha det traditionella medans några har det i hemmet eller utomhus, ett flertal reser iväg och gifter sig i smyg.

Som florist är det viktigt att man vet vad som gäller med paret innan, så att färger och symboler och seder får en betydelse om de har en speciell religion.

Något gammalt, något nytt, något lånat och något blått.  

De här fyra sakerna är något som bruden ska bära under vigseln, det är ganska förutsägbart vad det innebär med tanke på meningen, men man gör det här för att bruden ska ingå i något nytt (den nya saken), något gammalt är vad hon lägger bakom sig (något gammalt), hon ska knyta nya kontakter och bekantskaper (något lånat) och det blåa ska vara en symbol på att äktenskapet ska vara förevigt.

Man kastade förr ofta iväg brudbuketten efter vigseln, men det görs inte lika ofta nu för tiden eftersom att många vill spara och torka sin bukett. Men annars så ska man stå med ryggen åt alla damer och sedan kasta buketter bakåt, den som fångar buketten kommer att härnäst stå brud.

Bröllopstårtor är nuförtiden stora med vångar och dekorerade till fullo, men förr så var det en enkel tårta som man bara skulle dela en bit med sin älskade. När man skär i tårtan så ska bruden skära första biten med sin hand under brudgummens, sedan ger om tårtbiten till brudgummen och skär sedan en bit till sig själv.

Speciellt för 60-talet, traditioner och seder

I slutet av 60-talet så slutade man gifta sig så mycket, då var det trendigt att leva ett äktenskap utan giftermål. Detta var mycket p.g.a. det jag nämnt tidigare om att man ville göra uppror mot sina föräldrar och vara fri och göra som man vill, deras föräldrar och morföräldrar hade alltid gift sig och då var detta motsatsen.

Sedan blev det även vanligare med borgliga bröllop då man kunde bestämma själv och den var oftast kortare än de kyrkliga och ägde rum på rådhuset i den kommun som man bodde i.
Men de som faktiskt gifta sig under den här tiden behöll många traditioner, man åker på smekmånad, slänger sin bukett bakom sig och skär tårtan tillsammans, man hade även sin brudvals.  

Brudbuketter

Förr så var det tradition om att brudgummen skulle beställa och bestämma hur brudbuketten ska se ut, men idag så handlar det om så mycket som ska passa, klänning och bordsdekorationer m.m. så då vill ofta bruden vara med och bestämma form och färg.

Om en bukett skulle gå sönder och tappa en blomma eller om en blomma skulle vissna så betyder det otur i äktenskapet. Buketten får inte heller sättas i vatten.
En bukett förr kunde heller inte sättas i vatten så enkelt eftersom att oasisen inte uppfanns förens sent på 60-talet och då trådade man alla blommor som inte kunde få något vatten, alltså fick man göra buketterna samma dag, men det berodde självklart på vad det var för typ av bukett. Många band en vanlig bukett i spiral och då kunde man göra den dagen innan.

När man började med brudbukett i Europa i mitten av 1700-talet så var det inte bruden som bar buketten utan brudgummen, om bruden bar några blommor så var det i håret eller i kjolen eller i ett bälte. Sverige började inte använda brudbukett förens runt 1850.

De blommor som man använda var ofta blommor som man plockade själv.

Brudbuketten under 60-talet

Under 60-talet hade man mest runda buketter, väldigt enkla med blommor som man kanske plockat själv eller någon ros som man köpt. Under den här tiden så var det mest närodlat som gällde.
Man använde sig av de blommor som jag nämnt tidigare: Nejlikor, Prästkragar, Rosor och Freesia m.m.

Buketterna hade strama linjer och former, och när man band buketterna så gjorde man en utvändig trådning så att man kunde böja blommorna som man ville, det blev stort och klumpigt men snyggt, det var först i slutet av 70-talet som man stiftade alla blommor.


RSS 2.0